Balansekunst

Eksempler på øvelser som utfordrer balanseevnen. Er utøverens kropp i balanse før bevegelsen skal utføres, vil hele kroppen samarbeide for å gjennomføre den. Er den i ubalanse må man jobbe for å gjenvinne balanse samtidig som man skal gjennomføre bevegelsen. Så enkelt sagt, men desto vanskeligere i praksis om en ikke fokuserer på nettopp balanse. På den måten er kroppen til stede i sine bevegelser.

 

Rotasjon på en fot: Rotasjon på en fot gjøres ved at man står på ett ben, mens man roterer den frie foten fra den ene siden av kroppen til den andre. Rotasjonen skal skje i hofta. Ikke roter helt rundt.

Hensikt: I denne øvelsen utfordres evnen til balanse, koordinasjon og stabiliseringsstyrke.

Progresjon: Hold armene ut til siden under rotasjonen og hold den foten man står på i ro. For å utfordre kan man for eks: stå på underlag som utfordrer balansen, trene på mottak og avlevering av ball, gjøre øvelsen i blinde og vri hode fra side til side.

 

Håndstående: For å komme seg opp på hendene er det lurt å bøye det fremste beinet og sette hendene i bakken med skulderbreddes avstand mellom hendene (husk å stive av i armer og skuldre). Sving det bakre benet opp mot veggen eller få hjelp av en person som sikrer mens det bøyde benet skyver fra underlaget. Samle bena på når man har kommet opp i håndstående, strekk ut i skuldrene og fikser i mage og rygg.

OBS! Denne øvelsen er hard for håndledd og krever god oppvarming samt at en tilvenning til øvelsen skjer over tid og ikke gjøres for lenge av gangen.

Hensikt: Øvelsen setter styrke i skuldre, mage og rygg på prøve samtidig som man må jobbe med balansen på hendene.

Progresjon: Se på hendene og prøv å finne balansen uten støtte fra veggen. Prøv å stå på hendene i blinde.

 

Ett-bens knebøy: Bevegelsen kan gjøres med det frie benet enten bak, foran eller til siden. Ved å fokusere på å holde ryggen rett vil dybden på knebøyen begrense seg selv.

Hensikt: Øvelsen utfordrer balanseevnen, relativ styrke og bevegelighet i nedre del av rygg og hofte.

Progresjon: Gjør øvelsen med støtte fra vegg eller lignende første gangen. Når man behersker øvelsen kan man utfordre ved å gjøre øvelsen f. eks: i blinde, som parøvelse, på underlag som utfordrer balansen (f.eks. balansepute/balansebrett/matter), kombinere øvelsen med mottak og avlevering av ball, og sjonglering.

 

 

 

 

 

Hensikt

Balansen er i likhet med stabiliseringsevnen viktig i all aktivitet. God balanse i en bevegelse gir utøveren tid og rom for enten å endre bevegelsen, sette fart på bevegelsen eller takle det uventede.

Levert av Høgskolen i Hedmark, En region i bevegelse