Ballkast under snora

Illustrasjon: Thomas Madsen/ Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet

Banen deles i to av en snor og 2 meter fra snoren skal det på hver side lages en sperrestrek. Deltakerne må ikke trå over denne streken. Spillet går ut på at man skal kaste ballen under snora, forbi motspillerne og ut over sidelinje eller kortlinje. Hvis dette lykkes, får laget ett poeng. Motspillerne forsøker på alle mulige måter å stoppe ballen. Lagene kaster vekselvis.

Det kan være lurt ikke å ha for mange på hvert lag.  Det er bedre med flere baner og færre på hvert lag for økt deltakelse og tryggere rammer.

Hensikt

Å trene på ballferdighet.

Variasjon

Leken kan lekes i en annen variant der Ballen skal over nettet. Ballen kastes da over nettet og skal sprette en gang innenfor valgt området før noen andre har lov til å fange den. Spretter den to ganger går poenget til laget som kastet, men treffer ballen utenfor valgt felt går poenget til motstanderne.

Ta bort konkurranseelementet og endre fokus til at lagene skal samarbeide om å stoppe ballen før den går ut over sidelinjen.

Progresjon

Mindre ball gir økt vanskelighetsgrad.

Tilpasningsmuligheter

Det er viktig å bli kjent med deltakerne og deres eventuelle behov for tilpasninger i aktiviteten. Snakk med de det gjelder. Kanskje har de selv ideer eller tanker om hvilke tilpasninger som trengs for at de skal kunne delta på en god måte.

Sørg for ro når beskjeder og instruksjon gis.

Generelle tilpasninger kan være:

Elevsammensetning

  • Sett sammen harmoniske grupper på forhånd
  • La sterke eller hurtige elever hjelpe andre elever
  • Marker tydelig hvem som er sammen

Utstyr og hjelpemidler

  • Bruk ball med ulik størrelse, vekt (lettere), friksjon osv. for å gjøre det enklere eller mer utfordrende.

Område, bane, plasser 

  • Lag flere baner eller del banene opp i små deler
  • Varier størrelsen på banen og høyden på snora
  • Marker banen tydelig

Antall og tid 

  • Hvor lenge skal man gjøre aktiviteten?
  • Repetisjon; gjenta igjen og igjen
  • Fortell elevene hva de skal etterpå og hva du forventer av dem

Valg av bevegelser 

  • Forklar og øv på bevegelsene i forkant av aktiviteten
  • Sørg for at alle deltakerne forstår instruksjonene som blir gitt for å bevege seg på

Bevegelsesutfordringer: Gi eleven god tid til å prøve seg frem og vær oppmerksom på økt trettbarhet. Om noen har utfordringer med å bruke armene, kan ballen sparkes med føttene. Ballen kan også sendes med bruk av renne.

Kognitive utfordringer: Gi kort og presis instruksjon og behold tydelig struktur i økten. Repeter gjerne flere ganger. Noen kan ha nytte av å observere i starten og bli med etter hvert. Vær oppmerksom på dagsform, og gi støtte hvis noen viser tegn til frustrasjon.

Nedsatt hørsel/døv: Undersøk om eleven/barnet har tekniske hjelpemidler. Sørg for ro når instruksjon gis, og sørg for at elevene har forstått reglene før aktiviteten går i gang. Ha direkte kontakt. Bruk mimikk, kroppsspråk og evt. Tegnstøtte.

Nedsatt syn/blind: Generelt trives synshemmede best når aktiviteten er preget av struktur, ro og orden, samt med faste opplegg, treningsløyper og øvelser. For mye variasjon betyr at man ikke får nok repetisjoner, og mye energi må brukes på å lære nye ting. Synshemmede trives ofte best med øvelser som ikke er synskrevende.

Ballspill er synskrevende, mens grunnteknikken som spark, kast og sprett er mindre synskrevende.  Elevens erfaring og «tøffhet» vil variere. Start forsiktig og øk utfordringene etter hvert. Vær oppmerksom på lyssetting og spør inn til hva eleven/barnet ser. La eleven bli kjent med størrelsen på banen, høyden på nettet, hvordan ballen kjennes ut osv. Bruk ball med lyd. Sørg for god kommunikasjon underveis på hvem som går etter ballen. Eleven kan også samarbeide med en annen og gjennomføre delelementer i aktiviteten, som å kaste. Mange repetisjoner er nødvendig, og en bør unngå for store variasjoner. Øye/hånd- og øye/fotkoordinasjon er vanskelig når du ikke ser. En goal-ball kan fungere der som den trille langs bakken.

 

Levert av : Landslaget for fysisk fostring/Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet

Forslag til tilrettelegginger: Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser