Å lære seg å stabilisere kroppen er viktig under alle former for aktivitet. For å unngå feilbelastninger og mestre stabiliseringsøvelser er det viktig å skape bevissthet rundt hoftekontroll, noe som vises i figur 1 – 3. Gjennom figur 3 vises den hofteposisjonen som gir best styrke og stabilitet, og som er svært viktig å mestre før man kan utføre øvelser som trillebår. Korrekt hofteposisjon kjennetegnes ved en krum nederst i korsryggen. Tren på disse bevegelsene før man begynner å øve seg på trillebårøvelser.
Trillebår er en dynamisk øvelse med mange variasjonsmuligheter. Øvelsen utføres ved at et av barna holder beina til den som er trillebår, mens den som går på armene må stabilisere og fiksere kroppen på strake armer. Dette er en tung øvelse for rygg og håndledd. Bygg derfor opp øvelsen progressivt med korte intervaller i starten. Begynn med å gå fremover og bakover og hold rundt knærne, ikke anklene til den som går trillebår. Flytt taket lenger bakover etter hvert som barna mestrer hoftebevegelsen og blir sterkere.
Krummen nederst i ryggen er viktig for å unngå feilbelastninger og skader. Når man blir sliten er det normalt å begynne å svaie i korsryggen, da er det viktig å korrigere feilen eller bytte rolle på barna.
Den varianten av trillebårøvelsen som er presentert i figur 4 viser barn som hilser eller gjør «high five» når de møtes.
Hensikt
Kroppsstyrke og stabiliseringsevnen utfordres i all bevegelse. All idrett krever bevegelse og jo mer stabil man er, jo lettere er det å overføre kraft til underlag eller redskap (f.eks. ball, spyd, ski osv.).
Variasjon
Den som går trillebår klemmer beina sine rundt livet på makker og holder egen kropp oppe uten at makker holder i beina. Gå i oppoverbakke, nedoverbakke, forlengs, baklengs, sidelengs etc. Etter hvert som utøverne får tilstrekkelig kontroll og styrke kan man dele inn i lag der spillerne skal score mål med hendene eller ha ulike former for stafetter. Varier underlaget, øvelsen er hard for håndledd og hender, så mykt underlag og god oppvarming er hensiktsmessig.
Levert av Høgskolen i Hedmark, En region i bevegelse