I små bakker, i en fjellside, en skråning eller i en liten alpinbakke er det mye en kan gjøre for å tilrettelegge for morsomme aktiviteter. Selv enkle terreng kan gjøres utfordrende og spennende.
Kuler og staup (bølgefelt) kan lages brede, smale, med høye kuler, med lave kuler, bratte og slake. Men det er viktig å lage lang nok avstand mellom kulene slik at det blir en jevn overgang fra kul til kul. Bølgefeltet kan lett tilpasses barnas ulike ferdigheter ved å variere farten. I et bølgefelt utvikles basisferdigheter på ski og kulene stimulerer til å bøye knærne.
Her er ulike varianter en kan prøve ut i løypa:
– Kjøre uten staver
– Bøy i knærne på kulen, stå oppreist i staupen
– Kjøre med rette ben og se hva som skjer
– Kjøre to og to sammen og holde hverandre i hendene
– Kjøre på en ski
– Kjøre i blinde, eller lukke kun et øye
– Legge inn et hopp eller flere på kulene
– Sette en slalåmløype i kulene
– Konkurrere om hvem som er «først ned»
– Kjøre telemarksvinger
– Prøve å hoppe fra kul til kul
– Sitte i utforstilling
De yngste bør ikke ha staver.
Hensikt
Ved kjøirng i kuleløype blir de grunnleggende skiferdighetene utfordret.
Progresjon
Det er alltid morsomt og utfordrende å kjøre i kuler, men det er ikke lett. Det er derfor viktig å starte på enkelt nivå for å mestre kulene og holde motivasjonen oppe. Nivået en velger er selvfølgelig avhengig av barnas skiutstyr, erfaring og ferdighet, hvor store kulene er, hvor bratt det er osv.
For å bli kjent med løypa kan en begynne å kjøre sakte skråkjøring. Etter hvert som barna blir tøffere kan farten og lengden på løypa økes. Det kan være lurt å begynne i en slakk bakke for så å prøve brattere heng når en føler seg trygg og har kontroll på skiene.
Levert av Landslaget for fysisk fostring/Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet