Pol fra kassen

pol

Gruppen deles i et innelag og et utelag. En kasse plasseres midt på gulvet, nær den ene kortveggen. Innelaget står bak kassen, mens utelaget står fordelt ute i salen.

Leken starter ved at førstemann på innelaget går opp på kassa. Han holder ballen i den ene handa og slår ballen ut i salen med den andre. Knyttet eller åpen hånd. Dersom en på utelaget tar pol, det vil si at ballen fanges i luften (hys), får utelaget et poeng. Ballen kastes da inn igjen til  innelaget.

Hvis utelaget ikke klarer å fange ballen og den faller på bakken, må en av utespillerne prøve å stikke spilleren på kassen. Ballen må da kastes fra det stedet den falt i bakken. Spilleren på kassen kan prøve å vri seg unna ballen, men det er ikke lov å flytte på beina. Hvis han unngår å bli truffet, får innelaget et poeng. Blir han truffet får ingen av lagene poeng.

Lagene kan bytte på å være inne/ute når alle innespillerne har slått, eller når utelaget har klart å ta 5 poeng ved pol/hys.

Det kan være lurt å ha regler for hvor langt ballen må gå for å gå den godkjent, for ellers kan en risikere at innelaget bare så vidt er borti ballen slik at utelaget ikke klarer å fange den.

Hensikt

Her øves deltakernes ballferdigheter og tilpasset kraft.

Variasjon

Kan også lekes ute, fra en stor stein eller forhøyning.