Styrkesirkus

Sirkusøvelsene er et lite utvalg av styrkeøvelser hvor man jobber sammen i par. Disse øvelsene stiller store krav til samhandling og kan være krevende. Det er viktig at utøveren først har jobbet med hoftekontroll og behersker dette før man går løs på disse øvelsene (se øvelsen «Hoftekontroll og Trillebårtrening» for utfyllende forklaring og trening).

Tips: Gå langsomt frem i innføringen og introduser en øvelse av gangen! Alle øvelsene krever samarbeid og at man stoler på hverandre. Sett sammen makkerpar som er på samme størrelse.

 

Styrkesitkus1Livbøyen: Personen som står på beina må ha lavt tyngdepunkt og skal bære vekten av makkeren som hopper opp på ryggen. Personen som sitter på rygg skal bevege seg rundt livet på makkeren, som hjelper til å løfte rundt, og stabiliserer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Styrkesirkus2Akrobaten: Personen som står på beina må ha lavt tyngdepunkt og skal bære vekten av makkeren som hopper opp på ryggen. Personen som starter på ryggen til makker skal klatre fra rygg, over skuldrene og rundt, under beina til makkeren, før han ender opp igjen på rygg. Unngå å komme nær bakken.

 

 

 

 

 

 

 

Styriesirkus3Håndstående med makker: Personen som ligger på bakken bøyer beina og trekker hælene tett opp til rumpa, mens personen som skal opp i håndstående legger hendene på knærne og lener seg fremover slik at makkeren får tak i skuldrene. Personen som skal opp i håndstående må ha strake armer, ta sats og stive av rundt mage og rygg idet kroppen strekkes ut.

Denne øvelsen krever at man har prøvd å stå på hendene før. Øvelsen krever også sikring, og har sitt faremoment i at den som ligger på bakken svikter i armene og får makkeren oppå seg. Øvelsen bør gjennomføres på mykt underlag.

 

 

 

 

 

 

Styrkesirkus4Makkerpress: Personen som ligger på rygg skal balansere og presse makkeren opp med beina. Den liggende bøyer beina og plasserer fotbladet under rumpeballene på personen som skal sitte. Det er viktig med øyekontakt. Den liggende presser så beina rolig opp og løfter makkeren opp i lufta. Gjenta med flere repetisjoner.

Øvelsen krever sikring, og har sitt faremoment i at man kan falle bakover når man sitter på makkerens fotblad. Øvelsen bør gjennomføres på mykt underlag.

 

 

 

Hensikt

Utfordre samhandling, styrke, teknikk, balanse, smidighet

Variasjon

Utfordre deltakerne til å bytte partner

Levert av Høgskolen i Hedmark, En region i bevegelse